ORDU ÇOCUK GÖRÜŞME MERKEZİ
Çocuk teslimi ve çocukla kişisel ilişki kurulmasına ilişkin işlemler yeni sistemle Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlükleri tarafından yerine getirilmektedir.
Çocuk Teslimi ve Çocukla Kişisel İlişki Kurulmasında Yeni Bir Usul
- Ebeveynlerin çocuklarını görebilmek için icra dairelerine değil, uzmanların görev yaptığı Adli Destek Ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüklerine mahkeme kararları, dilekçe ve kimlikleri ile başvurmaları gerekmektedir.
- Çocuklarıyla görüşmek isteyen anne-babalar artık herhangi bir ücret ödemeyeceklerdir. Yapılacak tüm masraflar Adalet Bakanlığı tarafından karşılanmaktadır.
- Teslim işlemleri ebeveynlerin kapısında değil, çocuk dostu şekilde tasarlanan çocuk görüşme merkezlerinde gerçekleştirilmektedir.
- Çocuk teslimi işlemlerinde, çocukla iletişim ve görüşme konusunda uzmanlar ve rehber öğretmenler görev almaktadırlar.
- Kararın yerine getirilmesinden önce, çocuğun psikolojik durumuna odaklanılarak üstün yararı yararı dikkate alınmaktadır.
- Öncelikle taraflarla iletişime geçilerek aralarında yaşanabilecek çekişmelerin çocukları üzerindeki olumsuz etkileri ve sürecin ne şekilde yürütülmesi gerektiği konusunda taraflara rehberlik edilmektedir.
- Uzmanlar tarafından çocuklarla da görüşülerek kaygıları giderilmekte, çocuklar olası çekişmelerden uzak tutulmaya çalışılmaktadır.
- Taraflar istemedikçe ve çocuğun üstün yararı gerektirmedikçe taraflar yüz yüze getirilmemektedir.
- Bina güvenliği ile tarafların ve çocukların güvenliği İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı Polis Memurları tarafından sağlanmaktadır.
Süreç Nasıl İşleyecek ?
- Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüklerine ücretsiz olarak başvurulmasının ve çocukla görüşme talebinde bulunulması sonrasında görevli uzmanlar, her türlü iletişim vasıtasıyla taraflarla irtibata geçmektedirler.
- Mahkeme kararı ve kararda belirtilen takvim uyarınca bu karara uyma gerekliliği yanında uyulmaması durumunda karşılaşılabilecek neticeler açıklanmaktadır.
- Teslim yükümlüsünden çocukla birlikte belirlenen teslim mekanına gelmesi istenilmektedir. Hak sahibi de buraya gelerek çocuğunu uzmanlardan bu merkezde teslim alabilmektedir.
- Aynı şekilde hak sahibinden de kişisel ilişki takviminin sonunda çocuğu bu teslim mekanına getirmesi istenilmektedir. Diğer ebeveyn çocuğunu bu teslim mekanından aynı şekilde alabilmektedir.
- Taraflar, kendileri istemedikçe ve çocuğun üstün yararı gerektirmedikçe, zorunlu hâller dışında yüz yüze getirilmemektedirler.
- Farklı nedenlerle çocuğu göstermeme eğilimi ile karşılaşılır ise, bunun velayete ilişkin ayrı bir dava konusu olabileceği ve bu yaklaşımın aleyhe delil olarak kabul edilebileceği hatırlatılmaktadır.
- Taraflara, aralarında yaşanabilecek çekişmelerin kendileri ve özellikle çocukları üzerindeki olumsuz etkileri konusunda bilgi verilmektedir.
- Çocuğun üstün yararı uyarınca sürecin ne şekilde yürütülmesi gerektiği konusunda rehberlik edilmektedir.
- Çocukla kişisel ilişki kurulmasına dair işlemlerin çocuğun üstün yararını koruyacak şekilde yerine getirilebilmesi, tarafların birbirleri ve çocukları ile aralarındaki sorunların uygun şekilde çözümünün sağlanabilmesi amacıyla uzmanların önerisiyle aile mahkemelerince, çocuklar ve anne/babalar hakkında danışmanlık tedbiri uygulanmasına karar verilebilecektir.
- Tarafların Aile mahkemesi tarafından verilen kişisel ilişki tesisi kararına uymamaları halinde, velayetin değiştirilmesinin gündeme gelebileceği ve ayrıca şikâyet üzerine üç günden on güne kadar disiplin hapsi ile cezalandırılabileceği hatırlatılmaktadır.
- Bu izahatta bulunulurken, hiçbir ebeveynin böyle bir ceza ile karşılaşmaması gerektiği, tarafların kişisel ilişki takviminin gözden geçirilmesi ve değiştirilmesi talebinde bulunabilecekleri ancak çocuğun üstün yararı aksini gerektirmedikçe bu aşamada mahkeme kararının yerine getirilmesinin zorunlu olduğu açıklanmaktadır.
- Bu izah ve açıklamaların olumlu karşılık bulmaması ve çocuğun mahkeme tarafından belirlenen görüşme takvimine uygun şekilde çocuk teslim mekanına getirilmeyeceğinin ifade edilmesi durumunda, sözlü olarak açıklanan bu uyarılar bir teslim emri düzenlenerek yazılı olarak da tebliğ edilmektedir.
- Bu yazılı tebliğe rağmen teslim çocuğun üstün yararına aykırı olarak gerçekleşmez ise şikayet üzerine belirtilen prosedürler işletilecektir.
ÇOCUK TESLİMİ VE ÇOCUKLA KİŞİSEL İLİŞKİ KURULMASINA İLİŞKİN İLAM VE TEDBİR KARARLARININ YERİNE GETİRİLMESİNE DAİR YÖNETMELİK
“Çocuk Teslimi Ve Çocukla Kişisel İlişki Kurulmasına İlişkin İlam Ve Tedbir Kararlarının Yerine Getirilmesine Dair Yönetmelik” 4 Ağustos 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
İletişim No: 0452 700 20 00-1145
Çocuk Görüşme Merkezi Adresi : Karşıyaka Vilayetler Hizmet Birliği Anaokulu Karşıyaka Mah. 953. Sok. No: 2 Altınordu/ORDU
Çocuk teslimi ve çocukla kişisel ilişki kurulmasına ilişkin işlemlere ilişkin bilgi ve talepler için Ordu Adliyesinin 0452 700 20 00 numaralı telefonu aranarak 1145 dahili numarasını tuşlayarak Müdürlüğümüze bağlanabilirsiniz.
Karşıyaka Mahallesi Atatürk Bulvarı No:506 Altınordu/ORDU
0(452)7002000
orducbsadalet.gov.tr